ETUSIVU | KUORO | TOIMINTA | HALLITUS | HISTORIA | KUVAGALLERIA | YHTEYSTIEDOT


Historia

RUOVEDEN MIESKUORO 50-VUOTIAS

Nykyinen Ruoveden Mieskuoro perustettiin syksyllä 1964, kun keväällä paikkakunnalle muuttanut seurakunnan uusi kanttori Esko Latva-Laturi suostui laulamisesta kiinnostuneiden harrastajien pyynnöstä sen johtajaksi. Laulajia kokoontui alkuvaiheessa parikymmentä, mutta lukumäärä kasvoi nopeasti ja 1970-luvulta lähtien kuoron aktiivilaulajien määrä on vaihdellut kolmenkymmenen ja neljänkymmenen välillä. 

Perinteisiä esiintymistilaisuuksia ovat olleet koko toiminta-ajan vappumatineat ja itsenäisyysjuhlat. Kuoron juhlavuodet on otettu huomioon pitämällä kulloinkin erilliset juhlakonsertit, joihin on saatu usein solisteiksi tunnettuja oopperalaulajia. Yhteistoiminta lähiseudun muiden kuorojen kanssa oli jo 1970-luvulla varsin vilkasta. Yhteisesiintymisiä oli Latva-Laturin johtajakaudella mm. Vilppulan, Virtain, Oriveden, Teiskon, Nokian, Ähtärin ja Alavuden mieskuorojen kanssa. 

Alkuvuodet kuoro toimi rekisteröimättömänä harrastusryhmänä kokoontumispaikkanaan kirkonkylän koulu. Myöhemmin harjoittelupaikkana on käytetty yhteiskoulun musiikkiluokkaa. Vuonna 1980 kuoro rekisteröityi ja liittyi jäseneksi Suomen Laulajain ja Soittajain Liittoon eli Sulasol´iin. Tämän vuoteen 1989 jatkuneen kauden huipentumana sai Ruoveden Mieskuoro järjestääkseen kesällä 1983 järjestön Hämeen piirin laulujuhlat, jotka todettiin hyvin onnistuneiksi.

Esko Latva-Laturin siirryttyä keväällä 1983 pois paikkakunnalta saatiin pienen katkon jälkeen seurakunnan uudeksi kanttoriksi Mauri Saarenketo ja hän suostui myös kuoron johtajaksi. Kokeneena ja taitavana kuoronjohtajana hän kiinnitti erityistä huomiota esitysten laatuun. Hänen noin viisi vuotta kestänyt kautensa merkitsi ennen muuta tulkintojen syventelyä. Ohjelmistossa liikuttiin samoilla linjoilla Latva-Laturin kanssa. Saarenkedon kaudella jatkettiin mittavaa kuoroyhteistyötä mm. ORVAL-kuorona. Toiminnassa olivat mukana Oriveden, Ruoveden, Virtain, Alavuden ja Lapuan mieskuorot, mikä koostumus tuotti lyhenteen ORVAL. Kuoroja yhdisti yhteinen kantatie 66. Samana vuonna toteutettiin lisäksi hengellistä musiikkia sisältänyt nauhoite C-kasettina, johon saatiin solistiksi Juha Kuparinen.

Mauri Saarenkedon jäätyä kanttorinvirasta eläkkeelle 1989 kuoronjohtajan tehtävät vaihtuivat tiheään. Tämän jakson ensimmäinen johtaja oli Martti Mujunen. Jotta johtajalle voitiin maksaa työstään hiukan korvausta, liittyi kuoro Ruoveden Opiston opintopiiriksi, mutta sitä hallinnoitiin edelleen omana yhdistyksenään. Mujusta seurasivat jatkossa vuoden pestein opettajat Pekka Koskinen ja Pekka Kuisma.

Tämän jälkeen löydettiin Jukka Linkolan säveltämän Lieran Poika-kansanoopperan johtajaksi Antti-Tapani Simola. Simola johti sitten kuoroa talvikauden 1993-94. Hänen äkillinen kuolemansa katkaisi uran ja kesällä 1994 oli johtajuus jälleen etsinnässä. Tuolloin onnistuttiin saamaan tehtävään Tampereen Teatterin kapellimestari Tapio Nurminen, joka johti kuoroa sairastumiseensa saakka maaliskuulle 1998. 

Syksyllä 1998 johtajaksi kiinnitettiin Väärinmajan koulun opettaja Risto Kahila; jonka asiantuntevassa ja innostavassa johdossa kuoro pääsi uuteen nousuun ja toiminta sai jälleen pitkäjänteisyyttä. Risto Kahila on myös taitava sovittaja ja huomattava osa hänen kaudellaan esitetyistä teoksista oli hänen sovittamiaan. Ohjelmistovalinta oli tähän kauteen tultaessa jo paljon muuttunut alkuvuosikymmenien linjauksista modernimpaan suuntaan. Kahilan kaudella kuoro vietti vappuna 2004 myös 40-vuotislaulajaisiaan, jonka solisteiksi oli pyydetty Heini ja Pentti Hietanen.

Kahilan jäätyä kesällä 2004 opettajanvirastaan eläkkeelle hän muutti pois paikkakunnalta ja kuoron oli etsittävä jälleen uusi johtaja. Etsintöjen ja pohdintojen kautta tehtävään valittiin syksyllä 2004 musiikinopettaja Jukka Saarman. Varsinaisen kuorotyön ohessa hän antoi myös yksinlaulutunteja kuorolaisille. Saarman jätti kuoron keväällä 2006 ja silloin johtajaetsinnöissä löydettiin tehtävään musiikin maisteri Johanna Raivio.

Naisjohtaja mieskuorolle oli uusi tuttavuus, mutta johtajan ryhdyttyä tarmokkaasti toimeen todettiin kuoron löytäneen entistä paremman soinnin ja samalla opittiin paljon uutta laulutekniikasta. Ohjelmistoakin muokattiin jälleen uuteen kuosiin.

Jo samana syksynä pidettiin Ruovedellä yhteiskonsertti Teiskon Mieslaulajien kanssa. Maaliskuussa 2007 kuoro järjesti Ruoveden kirkossa Ylioppilaskunnan Laulajien konsertin ”Halavan himmeän alla.” YL:ää johti Matti Hyökki. Tavanomaisuudesta poikkeavaa oli lisäksi vuonna 2010 Haiti-konsertti kirkossa, iltama urheilutalossa sekä Merikanto aiheinen Kesäpäivä Kantolassa, jota esitettiin kaikkiaan kuusi kertaa.

Raivion kauden lopulla keväällä 2011 olivat vielä mittavina tapahtumina Ruoveden, Vilppulan ja Teiskon Mieskuorojen yhteinen konsertti helmikuuussa sekä kuoron levyn ”Sinis laulujen laineilla” julkaiseminen kesäkuussa. Kevään kuluessa siirrettiin harjoittelu paremman akustiikan vuoksi koululta seurakuntasaliin.

Johanna Raivio johti kuoroa kevääseen 2011, minkä jälkeen löydettiin seuraajaksi jälleen naisjohtaja, filosofian maisteri Marjaana Martin Virroilta.

Harjoituspaikan vaihto jäi väliaikaiseksi, sillä puheena olleen vuoden aikana ilmeni seurakuntatalon sisäilmassa niin pahoja homehaittoja, että sieltä oli palattava jälleen koulun musiikkiluokkaan.

Marjaanan johtajakaudella vieraili vappulaulajaisissa 2012 ruovesiläinen naiskuoro Lähteen Likat ja 2013 vappuna oli mukana vaskiveteläinen sekakuoro Waskikööri. Nämä seudun kolme kuoroa Ruoveden Mieskuoro, Lähteen Likat ja Waskikööri järjestivät myös näyttävät konsertit joulukuussa 2013 Ruoveden ja Virtain kirkoissa.

Myös Merikannon musiikista rakentunut kooste Kesäpäivä Kantolassa tuotti kuorolle johtajineen monia esityksiä ja jolla vierailtiin lisäksi Vilppulassa. Seuraavalle vuosikymmenelle kuoro jatkaa taivaltaan jälleen uuden johtajan Erlend Jantsikenen johdattelemana.